Vernissage "Stilla natur. Oskar Bergman"

18 februari 2023

Idag, 18 februari öppnar vårens utställning Stilla natur. Oskar Bergman.

Invigning kl 14
Museichef Åsa Cavalli-Björkman hälsar välkommen och presenterar utställningen
Musikern Päyam Tabatabayi framför ett par tonsatta dikter av Oskar Bergmans favoritpoet, den persisk-sufiske diktaren och matematikern Omar Khayyam (1048–1131).

Målaren Oskar Bergman (1879-1963) är nära förknippad med Thielska Galleriet och Djurgården. Med sina 43 verk är han en av de mest representerade konstnärerna i museets samling. Signe Maria och Ernest Thiel spelade en avgörande roll i Bergmans utveckling som konstnär. Förutom tidiga inköp av hans verk gav paret Thiel honom kost och logi i det konstnärshem i Neglinge, Saltsjöbaden, som de finansierade under några år kring förra sekelskiftet.

Detaljrika, stämningsfulla landskapsmålningar av främst svensk natur och svenska städer i klara färger och skimrande ljus är kännetecknande för Oskar Bergman. Han arbetade mest i akvarell men även i andra tekniker såsom olja, gouache och blyerts. Bergman var också verksam som grafiker och illustratör. Människor förekommer endast undantagsvis i hans motiv. Istället skildras skog, enstaka träd, vägar, fält och vatten under olika årstider liksom vilda blommor, pittoreska stadsmotiv och skärgården.

Utställningen pågår till 20 augusti 2023