Söderbergrummet

Familjen Thiel omgav sig med vänner som var både konstnärer och författare. Gästrummet som finns på husets övervåning har fått namn efter författaren Hjalmar Söderberg (1869–1941) som brukade bo där under sina vistelser. Här visas nu författarens skrivbord, några av hans teckningar och porträttet målat av konstnären Gerda Wallander (1860–1926). Hon tillhörde också Thiels vänkrets.

Ernest Thiel och Söderberg brevväxlade under 30 år. De avhandlade allt från äktenskapliga problem, ekonomiska svårigheter och politik till teater och litteratur. Schack var ett gemensamt intresse, de hade ibland flera spel på gång samtidigt och skickade dragen till varandra via korta anteckningar i brev och på vykort.

I Söderbergrummet visas också teckningar ur Thielska Galleriets samlingar. Hanna Paulis teckning är en förstudie till målningen Prinsessan vid muren, 1896. Bilden av den unga flickan anknyter till traditioner både inom porträttkonst och nordisk saga.

Ernst Josephson och Carl Fredrik Hill drabbades båda två av psykisk ohälsa mitt i deras respektive karriär som konstnär under senare delen av 1800-talet. Men de fortsatte att göra bilder, mest teckningar, och det blev en omfattande produktion för dem båda. Det uttrycksfulla sättet att teckna kombineras med motiv fritt inspirerade från teater, konst och populärkultur. Teckningarna har inspirerat generationer av yngre konstnärer. Rummet innehåller också Galleriets senaste nyförvärv: Scen ur Hamlet, en tuschteckning av Ernst Josephson.