Pressmeddelande

Visioner. Katarina Löfström

25 maj–20 oktober 2024

Pressvisning torsdag 23 maj kl 10–12

Museichef Åsa Cavalli-Björkman och utställningens curator Sophie Allgårdh, hälsar välkommen i närvaro av konstnären. Vi går igenom utställningen och fortsätter därefter i Café Monika Ahlberg där museet bjuder på kaffe och kaka. RSVP till sophie.allgardh@thielskagalleriet.se.

Katarina Löfströms videokonst och skulpturala installationer befinner sig långt från det talade och skrivna ordet. Med intensiva färgfält eller mjuka former hämtade från 1970-talets soldränkta surfestetik manar hon i sina videoverk fram drömlika tillstånd utan början eller slut. De animerade filmerna föds ofta ur meditativ elektronmusik – en metod hon hållit fast vid sedan tiden i popmusikvärlden då hon hade uppdrag som manusförfattare åt videoregissörer som Jonas Åkerlund.

I det skulpturala verket dansar tusentals glittrande paljetter i takt med vinden samtidigt som de reflekterar Djurgårdens föränderliga landskap. Installationen Echo, echo, echo består av runda ljusrör på stativ – ett slags helgonglorior för vår tid.

Katarina Löfströms konstnärskap kan beskrivas som en utforskning av ljuset och seendet. Vilken position ska vi inta för att bäst omfatta och tolka vår värld? Hur vi än anstränger oss tenderar vi antingen att stå för nära eller för långt bort. Parallellt med utställningen Visioner visas i museet en större exposé (23 mars–1 september) över den värmländske konstnären Stefan Johansson (1876–1955), som är omtalad för sina djärva ljusstudier. För Katarina Löfström är Stefan Johansson en betydelsefull samtalspartner och inspirationskälla.

Katarina Löfström är född i Falun 1970 och utbildad på Konstfack. Hon bor och arbetar i Stockholm.


Pressbilder

Katarina Löfström, <em>Whiteout</em>, 2001, 3.40 min, videoanimation. Musik av Terre Thaemlitz.
Katarina Löfström, <em>Whiteout</em>, 2001, 3.40 min, videoanimation.
Musik av Terre Thaemlitz.