Press

Pressbilder

Klicka på bilderna (bildlänkarna) nedan för högupplösta bild som du kan ladda ner och använda. Bilderna får endast användas i anslutning till den aktuella utställningen samt med bildtexten och fotografen angiven. 

Vill du använda bilder av de konstverk som finns i samlingen, bilder av byggnaden, husets interiörer eller parken? Läs mer


Carl Johan De Geer – Den stora, stora missuppfattningen. Foto: Carl Johan De Geer

CARL JOHAN DE GEER | DEN STORA MISSUPPFATTNINGEN

16 oktober 2021 — 20 mars 2022

Carl Johan De Geer (f. 1938) började producera stormönstrade fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer i början av 60-talet. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

Sedan debuten i början av 1960-talet har Carl Johan De Geer varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Det var dock textilformgivare han från början hade tänkt bli.

I början av 70-talet formgav Carl Johan De Geer tygmönstret Boberg med ekorrar och solfjädersformade knippen av tallbarr. Mönstret skapades som en  hyllning till Ferdinand Boberg, arkitekten bakom bland annat Thielska Galleriet. Ferdinand Bobergs byggnader kännetecknas ofta av en lekfull jugenddekor med inspiration från svensk natur.  I tygmönstret Boberg anknyter Carl Johan De Geer också till den utskurna dekoren med tallkvistar och tallbarr i det möblemang som står i Munchsalen på Thielska Galleriet. Den kolossala soffan och bordet formgavs omkring 1907 av konstnären Gustaf Fjæstad – en beställning av konstmecenaten Ernest Thiel.

Den stora missuppfattningen presenterar Carl Johan De Geers textila arbeten. Tyger, mönsterskisser, provtryck, installationer och fotografier från tidigt 60-tal till början av 2000-talet visas tillsammans med flera filmer där konstnären berättar om sin inspiration och produktion.

Utställningen är producerad av Bildmuseet, Umeå universitet, i samarbete med konstnären och Thielska Galleriet. Den har tidigare visats på Bildmuseet 12 april – 15 september 2019 samt på Kulturen i Lund 4 april – 30 augusti 2020.

Utställningsfolder

Utställningen rum för rum. Scrolla för länkar till beskrivande texter och verksskyltar.

Carl Johan De Geer framför tygmönstret Boberg, skapat 1993. Foto: Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geer, Gult rum, 1991, installationsvy, Thielska Galleriet. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer, Den stora missuppfattningen, installationsvy Thielska Galleriet. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer, installationsvy Thielska Galleriet. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer, Gult rum, 1991, installationsvy Thielska Galleriet. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer, installationsvy Thielska Galleriet. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer, Farfars lunch, installationsvy Thielska Galleriet. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer, Monster, tygmönster formgivet för 10-gruppen 1986, i produktion till 1999. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer. Foto: Thielska Galleriet

Carl Johan De Geer, Installation Thielska Galleriet. Foto: Thielska Galleriet

 Utställningsskyltar + verksskyltar
Rum 1

1A_Rum_Verksskylt 1B_Rum Verksskylt 1C_Rum bakgrund

Rum 2
2A_Gult rum, bakgrund

Rum 3
3A_verkskylt

Rum 4
4A_Verksskylt  4B_Verksskylt 4C_Verksskylt

Rum 5
5A_Verksskylt 5B_Verksskylt 5C_Verksskylt

Rum 6
6A_bakgrundstext 

Rum 7
7A_Verksskylt

Vintriner
Vitrin_1.  Vitrin_2. Vitrin_3

Presskontakt
Sophie Allgårdh
Intendent
Kommunikation |Program
0708-45 60 87  08-662 1 679
sophie.allgardh@thielskagalleriet.se

Cecilia Rainer
Museiassistent
08-6623839
cecilia.rainer@thielskagalleriet.se

 


Aktuell utställning

Astrid Kjellberg-Juel, Porträtt av Hjalmar Söderberg, 1912, olja på duk. Tillhör Bonniers porträttsamling. Foto: Per Myrehed

Hjalmar Söderberg och bildkonsten
19 september 2019 – 9 januari 2022

År 2019 skulle Hjalmar Söderberg (1869–1941) ha fyllt 150 år, vilket Thielska uppmärksammar med en utställning som lyfter fram Söderbergs relation till  bildkonsten. Huvudtemat i denna jubileumsutställning är konstnärers blick på Söderberg och författarens blick på sig själv. Vid sidan av porträtt i olika medium visas stämningsfulla teckningar utförda av Söderberg, bokomslag med författarens egenhändigt ritade vinjetter samt ett mindre urval objekt och möbler knutna till författaren.

Läs mer och pressbilder