Press

Pressbilder

Klicka på bilderna (bildlänkarna) nedan för högupplösta bild som du kan ladda ner och använda. Bilderna får endast användas i anslutning till den aktuella utställningen samt med bildtexten och fotografen angiven. 

Vill du använda bilder av de konstverk som finns i samlingen, bilder av byggnaden, husets interiörer eller parken? Läs mer

Presskontakt

Sophie Allgårdh | Intendent
Press | Program
0708-456087
sophie.allgardh@thielskagalleriet.se

Cecilia Rainer | Museiassistent
Administration | Digital kommunikation
08-6623839
cecilia.rainer@thielskagalleriet.se


Maria Friberg, Still Lives 4, 2006.

Nästan där. Maria Friberg

16 september 2023 – 3 mars 2024

Pressvisning torsdag 14 september kl 10–12 (insläpp kl 9:45)


Museichef Åsa Cavalli-Björkman hälsar välkommen och presenterar utställningen tillsammans med konstnären Maria Friberg. Därefter bjuder museet på kaffe och kaka i Café Monika Ahlberg. RSVP senast 6 september till kommunikation@thielskagalleriet.se. Ange gärna titel på den tidning, radio, blogg du arbetar för.

Sjötullsbacken 8, Djurgården
Buss nr 67, pendelbåt nr 80, bilparkering (betalautomat)

Thielska galleriet har bjudit in konstnären Maria Friberg (född 1966) för att skapa en dialog mellan hennes konstnärskap och museets samling. Samarbetet är en del i en större satsning på att belysa Thielska i ett samtida ljus. Friberg har fritt fått välja verk ur makarna Thiels konstsamling från förra sekelskiftet som hon speglar i ett urval av sina egna fotografiska verk och videor.

Nästan där pekar på det glapp som råder mellan nu och då. Så mycket är annorlunda, men också sig likt. Vi tycker oss förstå historien och ändå förstår vi den inte. Därför blir Maria Fribergs interagerande med samlingen en fråga om turtagning: Hennes konst erbjuder nya perspektiv på galleriets samling, men ger också en fördjupad bild av olika teman i hennes eget konstnärskap.

Bortom makt och kontroll

Maria Friberg är ett självklart val för Thielska Galleriet. I en samling dominerad av manliga konstnärer och porträtt av män är det viktigt att, som Friberg, vända blicken. I hennes konst intar män ofta traditionellt kvinnliga poser; de är passiva, sårbara, vilsna och vackra att se på. Motsatsförhållandet mellan manligt och kvinnligt ifrågasätts.

Förmågan att skildra mannen bortom makt, kontroll och självsäkerhet slår an en intressant ton i museets historia. Den ambivalens som Maria Friberg visar på i den traditionella mansrollen var även utmärkande för bankiren och finansmannen Ernest Thiel, en av Sveriges rikaste män i början av 1900-talet. Thiel var ovillig att axla sin tids borgerliga mansroll. Han sökte frigörelse och intellektuell stimulans, ville inte bara vara bankdirektör utan även skriva poesi och skapa en fristad för konst och konstnärer.

Pilarna på Djurgården

Nästan där tar detta sökande och osäkra, flytande tillstånd som utgångspunkt, när något är i förändring och målet nästan nås. Utställningen sätter såväl samlingen som samlaren i nytt ljus och ställer frågor om dåtidens och samtidens föreställningar om det manliga. Ett annat tema som berörs är mannens förhållande till och osäkerhet inför naturen. Paret Thiels samling innehåller många målningar med stämningsfulla landskapsmotiv där vatten utgör ett viktigt element. Vatten återkommer också i Maria Fribergs bildvärld – i hennes undersökning av enkla dikotomier som natur/kultur.

Dessutom spelar pilarna på Djurgården en särskild roll för såväl Maria Friberg som för Thielska Galleriet. Välkommen att upptäcka detta och andra spännande samband och skillnader i höstens stora utställning Nästan där.

Om Maria Friberg

Maria Friberg (f. 1966 i Malmö) studerade vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1989–95. Hon bor och arbetar i Stockholm och Örbyhus. Friberg är en av våra mest hyllade konstnärer och arbetar främst med fotografi och video. Hon har ställt ut separat på bl.a. Moderna Museet och Fotografiska i Sverige liksom på en mängd platser internationellt såsom Santa Barbara Contemporary Arts Forum, Kalifornien, Conner Contemporary Art, Washington DC och Pi Artworks, London. Hennes verk är representerade i många samlingar, bl.a. på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma i Helsingfors, Museum of Fine Arts Boston och Denver Art Museum.

Väggtexter i utställningen

Katalog

Till utställningen produceras en rikt illustrerad katalog med med en essä av intendent Sophie Allgårdh och förord av utställningens curator Åsa Cavalli-Björkman.

Programpunkt

Tisdag 10 oktober kl 18-19
Konstnärssamtal med Maria Friberg
Moderator: Sophie Allgårdh

Maria Friberg, Almost There 1, 2000.
Maria Friberg, Almost There 5, 2000, i Salongen. Foto: Urban Jörén / Thielska Galleriet.
Eugène Jansson, Stad i solnedgång, 1897, olja på duk. Foto: Thielska Galleriet
Maria Friberg, Matador 1, 2017.
Carl Larsson, Porträtt av Tage Thiel, 1915, olja på duk, och Maria Friberg, Duration 5, 2012, fotografi.
Foto: Urban Jörén / Thielska Galleriet.
Maria Friberg, Alongside Us 4, 2007.
Maria Friberg, Still Lives 3, 2003.
Maria Friberg, Trinity 2, 2000.
Maria Friberg, Handed 2, 2022.
Birger Simonsson, Porträtt av Carl Ryd, 1916, olja på duk. Foto: Thielska Galleriet
Christian Eriksson, Sittande same, 1902, brons. Foto: Thielska Galleriet
Maria Friberg, Confront Me Back 1, 1999

Andreas Eriksson, Utan titel, träsnitt, 2015.

Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch

6 maj–1 oktober 2023

Pressvisning torsdag 4 maj kl 10 (insläpp kl 9:45).

Museichef Åsa Cavalli-Björkman och intendent Sophie Allgårdh hälsar välkommen. Curator Sara Walker presenterar utställningen tillsammans med Andreas Eriksson. Efter visningen bjuder museet på kaffe och kaka i Café Monika Ahlberg. RSVP senast 29 april 2023 till kommunikation@thielskagalleriet.se

Thielska Galleriet öppnar en duo-utställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f.1975) och Edvard Munch (1863–1944). Munch var en betydelsefull konstnär för Signe Maria och Ernest Thiel och i deras konstsamling finns en nästan komplett serie av den norske konstnärens grafiska blad. Det är mycket roligt att nu få lyfta fram ett större urval av dessa i dialog med Andreas Erikssons verk. Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på bland annat Bonniers konsthall, Akvarellmuseet på Tjörn och Skissernas museum i Lund. Han är kanske mest känd som målare men har även arbetat med grafik sedan tonåren.

Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något tidigare okänt i varandras verk. Genom att sätta samman Eriksson och Munch på ett fritt sätt luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid och när deras verk från olika tider placeras nära varandra uppstår en dialog åt båda håll.

Det är inte bara den nu levande konstnären som tar vid där den äldre slutar, Munchs bilder vecklas också ut och får tala med Erikssons. Det är inte fråga om att vilja se en utveckling, snarare att försöka skapa en omtagning. Genom att skifta mellan kontraster som det figurativa och abstrakta, det anade kan något nytt synliggöras och få liv i rummen. Ibland speglar verken snarare varandra. Ett träd gjort av en ung Andreas Eriksson, Utan titel (1993), får möta Edvard Munchs Eken från 1903 – samma frågor har ställts genom åren.

Utställningen visas i Söderbergrummet och den angränsande passagen intill Salongen på plan 2 samt högst upp i Tornrummet – en intimitet som passar båda konstnärskapen. 

I samband med utställningen ger konstnären ut en rikt illustrerad publikation.

Curator Sara Walker

Mer om Andreas Eriksson
Andreas Eriksson (f. 1975) studerade 1993–98 på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han bor och arbetar i Medelplana vid nordvästra Kinnekulle strax utanför Lidköping. Erikssons konstnärliga praktik omfattar många tekniker, inklusive måleri, grafik, fotografi, skulptur, textila verk och installationer. Hans blick på och användande av det omgivande landskapet vid Kinnekulle ger hans konceptuellt drivna verk en jordnära klang. Andreas Eriksson är representerad på Centre Pompidou i Paris, MUMOK i Wien, Göteborgs konstmuseum, Moderna Museet i Stockholm, Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk, Nasjonalmuseet i Oslo med flera museer.

Väggtexter i utställningen

Edvard Munch, Sommarnatt, 1895, etsning. Thielska Galleriet
Andeas Eriksson, Utan titel, torrnål, 1993
Edvard Munch, Eken, 1903, etsning. Thielska Galleriet
Andreas Eriksson, Lervia, 2016, etsning.
Edvard Munch, Sorgmarsch, litografi, 1897. Thielska Galleriet
Installationsbild Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch. Foto: Per Myrehed
Installationsbild Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch. Foto: Per Myrehed
Installationsbild Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch. Foto: Per Myrehed
Installationsbild Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch. Foto: Per Myrehed
Edvard Munch, Det sjuka barnet, litografi, 1896. Thielska Galleriet
Edvard Munch, Kyssen IV, 1902, träsnitt, Thielska Galleriet
Andreas Eriksson, Utan titel, litografi, 2021.