Konstfilm

Konstnärssamtal på Thielska

Nutida konstnärer medverkade i den tidigare utställningen Ernest Thiels känsla för naturen: jakt, konst och affärer för att visa hur förra sekelskiftets dubbla attityder gentemot naturen lever kvar än idag. Ernst Billgren har med underfundig humor bidragit till att förnya traditionen av djur- och naturmåleri med rötter i nationalromantiken. Corinne Ericson granskar i sin fotografiska dokumentation av hundratals jakttorn och älgpass jägarens roll samtidigt som hon skildrar naturens förunderliga växtlighet. Gatukonstnären AKAY intresserar sig för vildmarken som offentligt rum och har tillsammans med arkitekten Frederic Eklöf uppfört ett jakttorn i Thielska Galleriets park som låter jägarens och konstälskarens blickar krocka med varandra. Under två torsdagskvällar i november kom konstnärerna till Thielska och berättade mer om deras verk, deras sätt att arbeta och synen på utställningens teman: mötet mellan natur, jakt, affärer och konst. Samtalen leddes av konstkritiker Sophie Allgårdh.

 

Film om Eugène Jansson

Thielska galleriet har landets största samling av Eugène Janssons konst. Här finns både det blåtonade skymningsmåleriet och målningar av solbelysta nakna män och av dansande matroser. Jansson var verksam kring sekelskiftet 1900 och hämtade oftast motiv från stadslivet i Stockholm.

Jansson tillhörde de målare samlaren Ernest Thiel uppskattade allra mest. Thiel lät på sin tid hans konst täcka en egen vägg i en av salarna på övervåningen. Ett stort antal av målningarna finns fortfarande att se i museets salonger.

En ny konstfilm låter publiken komma närmare Janssons liv och verk med ett rikt bildmaterial. Museichefen Patrik Steorn medverkar och berättar mer om hur Jansson använde sina passioner för stadsvyer och för manskroppar som konstnärlig inspirationskälla. Filmen är gjord av filmaren Caj Müller. Arbetet har gjorts möjligt genom en donation av Ulla och Bo Lundevall.