Män vid vatten

13 juni – 20 september 2015

Män som badar är ett motiv som dragit blickarna till sig genom hela konsthistorien. Kroppar i rörelse och i vila, med nakenbadets glidningar mellan sociala och privata situationer ger nya möjligheter att observera den nakna manskroppen. Badhus och spontana naturbad har åtminstone sedan sent 1800-tal lockat konstnärer som skildrat både badets hygieniska effekter, den frigjorda lekfullheten och dess erotiska lockelser.

Konstnären Jan Hietala har länge ägnat sig åt att utforska denna konstnärliga tradition genom olika medier: måleri, film, texter och installationer. Han har därför bjudits in för att visa ett urval av sina verk och ge ett nutida perspektiv på en av Thielska Galleriets mest iögonfallande målningar: Flottans badhus (1907) av Eugène Jansson (1862–1915).

Jansson tillhörde den närmaste kretsen av konstnärsvänner kring samlaren Ernest Thiel, hans målningar hade en helt egen vägg uppe i galleriet. Sedan 1970-talet, när det blev känt att Jansson varit homosexuell, har Flottans badhus förvarats i museets magasin och endast visats vid tillfälliga utställningar. Med den här utställningen vill vi manifestera att de nakna männen åter ska få en permanent plats på museet. Med de nakna männen öppnar vi museet för alla sorters blickar, från både kvinnor och män.

Utställningen utforskar Hietalas och Janssons gemensamma intresse för nakna män och kreativa processer, grundat på en valfrändskap. När en konstnär väljer en frände, det vill säga en likasinnad, beskriver han eller hon eller hen även sin egen tillhörighet, sin familj. Genom Hietalas verk kan vi se Jansson med nya ögon.

Många av Hietalas verk har inte visats tidigare i Sverige och några av dem är dessutom tillkomna i Thielska Galleriets lokaler. Utställningens texter är skrivna av konstnären själv och förstärker det personliga perspektivet.

Välkommen till en sinnlig utställning om nakna män vid vatten!

Artwork by Jan Hietala next to Naval Bathhouse by Eugène Jansson.

Artwork by Jan Hietala next to Naval Bathhouse by Eugène Jansson.