Viveca Wessel: Ivan Aguéli och den skapande processen

Välkommen till en föreläsning med konstvetaren Viveca Wessel om Ivan Aguéli och den skapande processen.

Viveca Wessel är en av landets största auktoriteter på Ivan Aguéli och författare till den hyllade boken Ivan Aguéli. Porträtt av en rymd (Författarförlaget 1988), som kom ut i nytryck 1990.

Mötet med Ivan Aguéli-utställningen på Thielska Galleriet 1975 blev omvälvande och början på ett helt livsäventyr för Viveca Wessel. För att förstå Aguélis drivkrafter fördjupade hon sig i sufismen genom studier i religionsvetenskap. Tillsammans med en fransk forskare, sedermera imam Ahmad Valsan, gick hon igenom Aguélis efterlämnade texter och dokument i arkivet på Nationalmuseum. Hon identifierade då för första gången de texter på arabiska som Aguéli kopierat, vilket förtydligade hans inriktning som muslim och sufi.

Viveca Wessels inriktning på den skapande processen är central och för att belysa Aguélis konstnärskap rör sig hon sig fritt över ämnesgränserna: religion, psykoanalys och konstvetenskap. Wessel har varit rektor på Gerlesborgsskolan (1983–1999) och  konstpedagog vid Moderna Museet (1975–1983).

Föreläsningen ingår i ordinarie entréavgift.

Varmt välkommen!