"Hildur Hult. Konstnärslöfte i allkonstens tid" Möt författaren Magdalena Gram i samtal med Sophie Allgårdh

Välkommen att fira releasen av konstnärsbiografin Hildur Hult – Konstnärslöfte i allkonstens tid

Kl 18: Samtal i Munchsalen mellan författaren Magdalena Gram och intendent Sophie Allgårdh.

Efteråt är du välkommen att mingla med författaren, formgivaren och förlaget  i Café Monika Ahlberg. Specialerbjudande på ett glas vin och smörgås.

Boken, som är utgiven av Appell Förlag och formgiven av Eva Wilsson med bilder av Anne De Geer, säljs till specialpris denna kväll.

Anmälan:
info@thielskagalleriet.se

Om Hildur Hult
Hildur Hult (1872–1904) föddes i Helsingfors, men redan när hon var i sexårsåldern flyttade familjen till Sverige. Hon var rikt begåvad och trots att hennes liv avbröts tidigt genom plötslig sjukdom hann hon få flera prestigefyllda uppdrag och som ung kvinnlig konstnär sätta avtryck i en värld dominerad av män. Bland hennes verk märks särskilt den banbrytande målningen Agitation med motiv från en byggarbetsplats i Stockholm.

Hildur Hult drevs av en längtan efter ett fritt konstnärskap. Hon inspirerades av John Ruskins och William Morris idéer om att forma sin fysiska miljö och hon läste skrifter av Ellen Key som hon också stod i kontakt med. Inför äktenskapet med Karl Wåhlin, som grundade tidskriften Ord & Bild, ritade hon möbler, samarbetade med en möbelfabrikant och formgav textilier. Hon bidrog även till tidskriftens moderna grafiska form. Hildur Hults konstnärskap uppvisar en för tiden typisk men samtidigt egenartad mångsidighet, där konst och liv är intimt sammanflätade.

Magdalena Gram har varit biträdande riksbibliotekarie på Kungliga Biblioteket och avdelningschef på Nationalmuseum. Anne De Geer är konstnär och fotograf.

Hildur Hult, självporträtt, blyerts, 1895

Hildur Hult, självporträtt, teckning i blyerts, 1895.