Aktuell utställning:
Axel Törneman. Bohemliv och modernitet
6 februari — 6 juni 2021

Dramatiska kompositioner och motiv i skarpa färger utmärker Axel Törnemans (1880-1925) konstnärskap. Vid debuten 1905 var hans måleri fyllt av sekelskiftets tidsanda och ansågs företräda ett nytt årtionde. Under en kort tid var Törneman portalfigur för det moderna i svensk konsthistoria. Samtidigt förblev han en bohem, en outsider vars resor utanför de estetiska ramarna till stora delar har glömts bort idag.

Axel Törnemans konstnärliga genombrott ägde rum i Paris där han tidigt drogs in i bohemlivet. 1907 väckte hans färgsprakande målning Nattcafé sensation i Sverige. Motivets elektriska ljus och människornas absintbeslöjade blickar associerades med såväl modernitet som dekadens. Törneman fick sitt första erkännande när Ernest Thiel köpte Nattcafé. Idag har Thielska Galleriet en av de största Törnemansamlingarna i Sverige.

Utställningen ger en bred bild av ett svårfångat och motsägelsefullt konstnärskap som till stora delar hamnat i skymundan. I salarna visas Axel Törnemans omfattande produktion från de tidiga målningarna i Paris och Bretagne, via bokomslag och karikatyrer, till de stora målningarna med motiv som blandar undergroundvärld, sällskapsliv och mytologi. Med sina 78 verk är detta den mest omfattande presentationen av Axel Törneman som ägt rum på femtio år.

Utställningskurator är Adam Korpskog, fil. mag i konstvetenskap och museiassistent vid Thielska Galleriet.

Utställningen visas dels på entréplan i salarna som tidigare rymde familjen Thiels sovrum, dels i Salongen och Munchsalen en trappa upp. I samband med utställningen produceras en katalog med en essä av Adam Korpskog och stöd av Kungl. Patriotiska Sällskapet.

Hör museichef Åsa Cavalli-Björkman och utställningens curator Adam Korpskog inviga utställningen digitalt.

Axel Törneman, Självporträtt, ca 1920, Thielska Galleriet

Axel Törneman, Gudrun, 1904. Bokförlaget Stolpe/Foto Bengt Wanselius

Axel Törneman, Kring lampan, 1907, Nya Wermlands-Tidningen. Foto: Per Myrehed

Axel Törneman, Nattcafé I, 1905, Nya Wermlands-Tidningen. Foto: Per Myrehed

Axel Törneman med hustrun, sångerskan Gudrun Törneman (f. Høyer-Ellefsen) och sonen Algot, ca 1913. Ur Signe och Yngves familjealbum. Insamlade av Magnus Karlsson.

Axel Törneman, Bretagnare I, olja på duk, 176 x 198 cm, privat ägo.

Axel Törneman, Porträtt av konstnärens hustru, 1908, Thielska Galleriet

Axel Törneman, Fågel blå, 1916. Foto: Patric Evinger/Åmells konsthandel

Axel och Gudrun Törneman, sonen Algot samt Axels svägerska Signe (i hatt) i Axel och Törnemans hem. På väggarna syns två målningar som visas i utställningen. Fotografier ur Signe och Yngve Törnemans familjealbum, ca 1915. Insamlade av Magnus Karlsson.

Axel Törneman, Variété, odat., Thielska Galleriet

Axel Törneman, Självporträtt, 1904, Thielska Galleriet