Färgsprakande catwalk med Mah-Jong på Thielska Galleriet!

Bildtext: Konstnären Marie-Louise De Geer modellar i Mah-Jong-kläder 1968. Fotograf: Carl Johan De Geer
Bildtext: Konstnären Marie-Louise De Geer modellar i Mah-Jong-kläder 1968. Fotograf: Carl Johan De Geer

Veronica Nygren grundade tillsammans med Helena Henschen och Kristina Torsson klädföretaget Mah-Jong år 1966. Under tio år kom de att bryta ny mark i svensk designhistoria. Trion trotsade modeindustrins könsrollstänkande och öppnade dörren för ett bekvämt unisexmode med uttrycksfulla kläder för kvinnor, män och barn. Företaget ville inte utnyttja arbetskraft i låglöneländer och tillverkningen ägde därför rum i Sverige.

I slutspurten av den kritikerrosade utställningen Veronica Nygren: Textil konst och radikal design, arrangerar Thielska Galleriet en färgsprakande catwalk med kläder ur Mah-Jong-arkivet. Salarna fylls av tidsenlig musik, kläder och stämning, det blir en ovanlig happening mitt i museet. – Visningen kommer att bjuda på en häftig tidsresa samtidigt som publiken kommer att slås av hur uppstudsiga och livsbejakande plaggen fortfarande känns, säger Sophie Allgårdh.

Konferencier och producent är Sophie Allgårdh med Kristina Torsson, en av Mah-Jongs tre grundare, som sidekick.

Visningen är öppen för alla men se till att vara på plats i god tid. Ingen föranmälan. Besökare som klär sig i Mah-Jong-kläder får fri entré denna dag. Pågår 15.00–16.30.