Bokcirkel del 1 – "Martin Bircks ungdom"

Gerda Wallander, "Porträtt av Hjalmar Söderberg", 1916, olja på duk

Gerda Wallander, "Porträtt av Hjalmar Söderberg", 1916, olja på duk

Anmäl dig till höstens bokcirkel då vi läser och diskuterar Hjalmar Söderbergs genombrottsroman "Martin Bircks ungdom" från 1901.

Vi träffas fyra torsdagkvällar i Hjalmar Söderbergs eget rum på Thielska Galleriet. Hjalmar Söderberg och Ernest Thiel var mycket goda vänner och ett rum stod alltid redo för författaren i bankirens palats. Här finns idag hans skrivbord, flera av hans egna teckningar och Gerda Wallanders inträngande porträtt.

Vår ciceron i bokcirkeln blir Nils O Sjöstrand, ordförande i Södenbergsällskapet. Han introducerar romanen, ger mikroföreläsningar och vägleder oss genom tolkningarna. Moderator är Sophie Allgårdh, intendent på Thielska Galleriet. Bokcirkeln ger en unik möjlighet att tillsammans med andra fördjupa oss i romanen och tidsandan i förra sekelskiftets Stockholm. Martin Bircks ungdom har gått till litteraturhistorien för sin lysande barn- och ungdomsskildring. Det är en utvecklingsroman – hela tiden med ett föränderligt Stockholm som fond.

Datum (4 torsdagkvällar):
8 september, 15 september, 29 september, 20 oktober 2016.
Tid: Kl. 18.00–19.45.
Plats: Hjalmar Söderbergs rum, Thielska Galleriet.

Anmälan

sophie.allgardh@thielska-galleriet.se
Anmälan blir definitiv vid din insättning.
Anmälningsavgift: 600 kr.
Bankgiro Thielska Galleriet 5905-3827. Vänligen märk inbetalningen ”Martin Birck".

Detta ingår:

4 studiekvällar i Hjalmar Söderbergs rum. Fri entré till museet, den kommenterade nyutgåvan av Martin Bircks ungdom (Lind & Co) samt mikroföreläsningar och handledning av Nils Sjöstrand, ordförande i Söderbergsällskapet. I läsecirkeln ingår även en promenad i Martin Bircks fotspår. Vi enas om datum för denna utflykt.

Första kvällen, 8 september, introducerar Nils O Sjöstrand romanen, som vid detta tillfälle också delas ut till deltagarna i läsecirkeln.

Vill du veta mer om Thielska Galleriet, prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Gilla oss på Facebook!
Mer information om Hjalmar Söderberg finner du här: Söderbergsällskapet.