Ett ljudkonstverk för Thielska Galleriets audioguide

Interludes / Mellanspel Photo: Ben Nemerofsky Ramsay

Interludes / Mellanspel. Foto: Benny Nemerofsky Ramsay

Upplev Thielska på ett nytt sätt – med ljudkonst i din telefon! Konstarterna har alltid samverkat på Thielska Galleriet. Ernest Thiel skrev själv dikter och ett urval  av dem tonsattes av kompositören Hugo Alfvén: Skogen sover och Jag längtar dig tillhör kanske de mest kända.

Den kanadensiske konstnären Benny Nemerofsky Ramsay har utgått från sju av dessa sånger och parat ihop dem med lika många konstverk ur museets samling av nordisk sekelskifteskonst. Han har skrivit personliga reflektioner – mellanspel – över konstens, musikens och känslornas krafter. Ljudspåren ger röst till huset och till konstverken och bjuder in besökaren till ett personligt möte med museet.

Interludes/Mellanspel är ett verk som finns i Thielska Galleriets audioguide. Den laddas ner som en app och du har den i din egen telefon. Guiden finns både på svenska och engelska. Konstnären läser själv i den engelska versionen, poeten Clara Diesen gör den svenska rösten. Sångerna framförs av baryton Mattias Nilsson och pianist Anna Christenssen.

Konstverk som finns med i appen

 1. Arkivskåpet. Arkivrummet
 2. Carl Larsson: Porträtt av Signe Thiel, 1900. Salongen
 3. Nietzsches dödsmask. Tornrummet
 4. Eugène Jansson: Nocturne, 1901. Matsalen
 5. Johannes Collin: Neger, 1915. Kupolrummet
 6. Gustaf Fjaestad: Soffgrupp, 1907. Munchsalen
 7. Ernst Josephson: Skiss till Näcken, 1881. Salongen

Gör så här

 1. Ladda ner appen genom att söka efter A Guided Tour i AppStore/liknande. (Länkar nedan)
 2. Klicka på Thielska Galleriet i appens lista över museer.
 3. Välj ”Mellanspel – Benny Nemerofsky Ramsay”.
 4. Välj ett konstverk i listan och lyssna

Ladda ner appen från App Store

Ladda ner appen från Google Play

Biografi

Benny Nemerofsky Ramsay har arbetat med röst, musik och poesi i sitt konstnärskap och har sedan 2000 ställt ut i Canada och i Europa. De senaste åren har han börjat utforska audioguiden som ett konstnärligt medium, bland annat på Polin, museet för polska judars historia i Warszawa och Kunsthistorisches Museum i Wien. Nemerofsky Ramsay har varit IASPIS-stipendiat i Stockholm i två omgångar under 2016 för att fördjupa sig i samlingarna på Thielska Galleriet och genomföra arbetet för Interludes/Mellanspel med texter och inspelningar på plats.

Läs mer om Benny Nemerofsky Ramsay