Den besynnerlige bankiren

Thielska galleriets historia kretsar kring många viktiga kulturpersonligheter; nu riktas ljuset mot dess grundare. SVT visade på skärtorsdagen ”Den besynnerlige bankiren”, en nyproducerad dokumentärfilm om Ernest Thiel. Den finns nu att se på SVT Play fram till den 16:e juli.

Thiel och hans familj är fokus för galleriets nyöppnade utställning ”Porträtt på Thielska. Familjebilder och sällskapsliv”. SVT:s dokumentär fördjupar bilden av Thiel och bjuder på en blandning av tidigare okänt biografiskt material och intervjuer, därtill flera fina bildsekvenser hämtade från Galleriet. Berättelsen berör såväl hans finansiella verksamheter som konstsamlandet. Kring sekelskiftet 1900 befann sig Ernst Thiel på toppen av sin karriär, han var Sveriges rikaste man.

Under denna period sker ett uppbrott. Thiel gör skandal och tar ut skilsmässa från sin hustru och lämnar sin borgerliga tillvaro. Bankiren börjar umgås med samtidens stora konstnärs- och författarnamn, bygger upp en konstsamling och grundar Thielska galleriet.

I och med det första världskrigets slut, och medföljande konjunkturnedgångar förlorade han större delen av sin förmögenhet.I kontrast till alla affärskontakter med aktiehandel och lån framträder bilden av en person som ständigt rannsakar sig själv. Thiel sålde sitt galleri till staten och frågar mot slutet av sitt liv: ”Var det bara en jakt på pengar, makt och ära?”

”Den besynnerligen bankiren” fångar tidsandan kring sekelskiftet, moderniseringen av Sverige skildras såväl estetiskt som historiskt. Dokumentärfilmarna Astrid Ohlsén och Håkan Pieniowski har skapat en fascinerande berättelse om en människas uppgång och fall. Minnet hålls ständigt levande här på Thielska Galleriet.

Dokumentären finns på SVT Play fram till den 16:e juli.