Brev från Patrik Steorn

14 februari 2014

Hej!

Min vision för Galleriets framtid sätter samlingen, historierna, huset och parken i fokus, men gör det från ett samtida perspektiv som är angeläget för vår egen samtid. Närmast kommer jag från Stockholms universitet där jag forskat och undervisat i konstvetenskap och modevetenskap. Min forskningsprofil har präglats av att se på sekelskiftet med nya ögon, och det ser jag nu fram emot att ta vidare här på Thielska.

Thielska Galleriet är faktiskt just nu det enda museum i Stockholm där målningar av Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson alltid hänger uppe på väggarna, och det kommer de att göra också i fortsättningen. Men vid sidan av det bekanta och älskade lämpar sig Thielska även för mer nischade fördjupningar. Här kan vi fokusera sekelskiftets konstliv, det intellektuella klimatet och konstarternas överskridningar. Jag vill också fördjupa bilden av Ernest Thiel och det sociala livet; finansmannen, riskkapitalisten, kulturmecenaten, vännen och familjen. Konst och kultur från sekelskiftet kommer att vara i fokus för arbetet, men samtidskonsten kommer också att ha en plats, främst sådant som på olika sätt kan problematisera och fördjupa bilden av Thielska Galleriet och alla dess teman.

Thielska ska präglas av öppenhet - gentemot publiken, mot omvärlden och mot samtiden. Besöket är i centrum för framtiden här på Galleriet, det ska vara en levande plats dit man vill komma tillbaka för inspiration, reflektion och fördjupning.

Nu ser jag fram emot att omsätta visionerna i praktiken och förbereder utställningar och program. Varmt välkomna!

Patrik Steorn
Museichef / Intendent