Tidigare utställningar

Mer Edvard Munch på Thielska. Grafiska blad från Norges ambassad i Stockholm

30 juni – 27 augusti 2017

Edvard Munch (1863–1944) hade vid sin död testamenterat mer än
18 000 konstverk till Oslo kommun. Gåvan bildade grundplåt för Munch-muséet i Oslo, men verk placerades också vid de norska ambassaderna runt om i världen i en ambition att stärka landets kulturella identitet. Norges nyinvigda ambassadbyggnad  i Stockholm var först ut i denna satsning när man 1952 tog emot de grafiska blad av Munch som presenteras i denna fokuserade utställning.

Läs mer

Minnesvård efter flodvågskatastrofen. Fem förslag

Platsen för den kommande minnesvården för offren i flodvågskatastrofen 2004. Foto: Melker Dahlstrand

13–29 januari 2017

Den 26 december 2004 drabbades Sydostasien av en av världshistoriens största naturkatastrofer. 543 svenskar avled och cirka 1 500 skadades. I samband med 10-årsminnet av flodvågskatastrofen 2004 beslutade regeringen om en minnesvård på Djurgården i Stockholm. Statens fastighetsverk och Statens konstråd utlyste därefter en internationell tävling om utformningen, i samråd med Sveriges Arkitekter.

Bland de som anmälde intresse valde juryn i april ut fem tävlande som fick möjlighet att arbeta fram förslag för en minnesvård. Förslagen ställs ut på Thielska galleriet på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm, ett stenkast från den plats där minnesvården kommer att placeras. Vinnaren utses i mars och det färdiga verket ska stå klart 2018.

Ansvariga för gestaltningen är Statens konstråd i samarbete Statens fastighetsverk

Presskontakt: Amelie Lind, Statens konstråd
0739-043234 alind@statenskonstrad.se

Fri entré till utställningen som visas i Bankirens badrum på Thielska Galleriet.

Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand, 1895–1920

18 februari – 4 juni 2017

Alf Wallander, vas med tistelmotiv, flitgods, 1895. Foto: A. Brandeker

Slingrande former med inspiration från naturen utmärker konst och hantverk i jugend eller art nouveau-stil, vid sekelskiftet 1900. Keramiken är fylld av fåglar som svävar i luften, krälande skaldjur, fiskar och alger från undervattensvärlden. Träd och växtlighet från skog och mark samsas med insekter, ogräs och blomsterprakt från trädgårdsrabatterna. Motiv från den svenska naturen blandades med inspiration från en japansk bildvärld och från europeiskt konsthantverk.

Läs mer

David Edström. En återupptäckt skulptör

27 oktober 2016 – 26 februari 2017

Torsdag 9 februari kl 18
Ett samtal om ett passionerat konstnärspar vid förra sekelskiftet: Skulptören David Edström och Karin Ek.
Medverkande: Sophie Allgårdh, curator, Anne Brügge, författare till Karin Ek. Med kinden mot gråberget och premiärdansören Niklas Ek, som läser dikter av sin farmor.

Utställningen
Thielska Galleriet riktar i en mindre utställning i Söderbergrummet ljuset på David Edström, född i Vetlanda 1873 och död i Hollywood 1938. Vid sidan av Carl Milles och Carl Eldh var Edström en av de tongivande skulptörerna vid förra sekelskiftet.

Skulptören David Ek och den gifta poeten Karin Ek var ett hemligt kärlekspar omkring 1915. I sitt skapande utövade de en stark och betydelsefull påverkan på varandra.

Läs mer

Carl Kylberg – Med färgen bortom ytan

18 juni 2016 – 25 september 2016

Carl Kylberg (1878-1952) kombinerade ett outtröttligt experimenterande med färgernas visuella verkan och ett andligt sökande som ger hans verk ett existentiellt djup. Sedan 1930-talet tillhör han portalfigurerna i den svenska 1900-talskonstens historia. Thielska Galleriets utställning tar fasta på Kylbergs hela produktion, från de tidiga målningarna och skämtteckningar från 1910-talet, via de älskade barnböckerna Kalle, Ulla och Sprätten samt Lejonet Leo, och de expressionistiska 20-talsmålningarna till de välkända klassiska målningarna från 1930- och 40-talen.

Läs mer

The Garden Party – Samtida svensk skulptur

2 juni 2016 – 25 september 2016

I Thielska Galleriets park visas under sommaren skulpturutställningen The Garden Party – samtida svensk skulptur med åtta konstnärer: Ebba Bohlin, Cecilia Edefalk, Charlotte Gyllenhammar, Rami Khoury, Albin Looström Joakim Ojanen, Bella Rune och Elisabeth Westerlund. Flera av verken är nyproducerade och aldrig tidigare visade för publik.

Läs mer

Dödligt vackert – Konstsmycken av Märta Mattsson

12 mars 2016 – 15 maj 2016
Illustration: Johanna Magoria

Illustration: Johanna Magoria

Smyckeskonstnären Märta Mattsson ser skönhet i det som andra kanske tycker är konstigt eller till och med obehagligt. Dragningen till det som först verkar motbjudande har hon omvandlat till en konstnärlig drivkraft – att egentligen inte våga titta, men ändå inte kunna låta bli. Smyckena är del av en helt egen värld där gnistrande stenar, metall och naturmaterial möter skalbaggar, insekter, uppstoppade fåglar och smådjur. Udda och döda föremål får ett nytt liv genom hennes arbete.

Läs mer

Olof Sager-Nelson och hans samtida – Anywhere out of the world

27 februari 2016 – 5 juni 2016
olof_sager-nelson

Olof Sager-Nelson (1868-1896) Porträtt av Fru Jeanne Eriksson, 1895. Foto: Tord Lund

Sekelskiftet 1900 var en epok av stora omvälvningar med industrialisering, modernitet och vetenskap. Samtidigt väcktes en önskan hos många att vända blicken mot tillvarons skuggsidor och mysteriet att vara människa. Olof Sager-Nelson (1868-1896) var konstnär mitt i denna turbulenta tid och blev känd för sina själfulla porträtt. Han föddes i Värmland och utbildade sig till konstnär i Göteborg. Sager-Nelson drogs till konstlivet i Europa, där hans mest betydelsefulla verk målades. Konstnären återkom aldrig till Sverige, han avled endast 27 år gammal i oasen Biskra, Algeriet dit han sökt sig för att bota sin lungsot.

Läs mer

Blomma för evigt!

3 oktober 2015 – 14 februari 2016

Pärlhantverk och naturfynd

Beaded flower, anemone, using French technique with Japanese colour-lined seed beads. Made by Natalia Wiedenbeck.

Japanska pärlor från 1900-talets andra hälft. Foto: Edvard Koinberg

Det blommar på Thielska!

Naturen finns tätt inpå knutarna med Djurgårdens skogsbackar, blomsterängar och årstidsväxlingar. Nu öppnar vi dörrarna för blomsterprakt i en ny skepnad med handgjorda blommor av glaspärlor och metalltråd.

Läs mer

Veronica Nygren – Textil konst och radikal design

31 januari 2015 - 31 maj 2015
Veronica Nygren ,Thielska Galleriet.Foto: Peder Lindbom

Veronica Nygren, Thielska Galleriet. Foto: Peder Lindbom

Veronica Nygren (1940–2006) hade förmågan att väva in en hel värld i sin konst. Hon fyllde den med erfarenheter av vardagsliv och politisk medvetenhet, med kunskap om svensk hantverkstradition och globala influenser, i levande dialog med konsthistoria och samtidskonst. Nygren prövade outtröttligt textilens möjligheter. I dag framstår hon som en av förnyarna av textil konst och design i Sverige under efterkrigstiden.

Läs mer

Jan Hietala och Eugène Jansson i dialog – Män vid vatten

13 juni 2015 – 20 september 2015

Män vid vatten

Män som badar är ett motiv som dragit blickarna till sig genom hela konsthistorien. Kroppar i rörelse och i vila, med nakenbadets glidningar mellan sociala och privata situationer ger nya möjligheter att observera den nakna manskroppen. Badhus och spontana naturbad har åtminstone sedan sent 1800-tal lockat konstnärer som skildrat både badets hygieniska effekter, den frigjorda lekfullheten och dess erotiska lockelser.

Läs mer

Ernest Thiels känsla för naturen: jakt, konst och affärer

4 oktober 2014 – 18 januari 2015

Förra sekelskiftets mångbottnade naturvurm är fokus på Thielska Galleriet under hösten och vintern. Landskapsmålningar som Ernest Thiel (1859-1947) införlivade i Galleriets samling, av bland andra Bruno Liljefors (1860-1939), Gustaf Fjaestad (1868-1948), Oskar Bergman (1879-1963) och Herman Norrman (1864-1906) visas tillsammans med fotografier och rörliga bilder där Thiel själv rör sig ute i skog och mark.

Läs mer

Porträtt på Thielska – Familjebilder och sällskapsliv

12 april 2014 – 21 september 2014

Thielska Galleriet byggdes i början av 1900-talet med plats för både en konstsamling och en familj. Nu utforskar vi Galleriets identitet och sätter personen bakom verket i fokus. Porträtten berättar om finansmannen Ernest Thiels intresse för konst, men också om familjens historia och om det sociala livet i huset.

Läs mer

RYSSLAND 1900 - 1913

4 december 2013 – 12 januari 2014

En utställning i samarbete med:

MULTIMEDIA ART MUSEUM, MOSCOW/
MOSCOW HOUSE OF PHOTOGRAPHYMUSEUM
SUNDSVALLS MUSEUM
FOTOMUSEET SUNDVALL
THIELSKA GALLERY, STOCKHOLM

I Juli ringde Olga Sviblova från Moskvas fotohus Moskva till mig. Hon hade i princip blivit beordrad att iscensätta en utställning i Stockholm, redan till december. Det är kort tid i vilken stad som helst och i synnerhet i en huvudstad. Hon bad mig hjälpa henne, söka och se om det gick. Jag och Olga har en samarbetshistoria som går tillbaka till 1999. Jag kan ryska och har gjort många utställningar och projekt i Ryssland, bl.a. utställningen med Emil Heilborns fotografier som 2004 vann pris som Moskvas Fotobiennalens bästa projekt...

Läs mer

Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri

5 juni 2013 – 1 september 2013

Det legendariska internationella, mångfaldigt prisbelönta mode-, kultur- och livsstilsmagasinet Stockholm New gavs ut i tolv nummer under åren 1993-2002. Nu har det bästa materialet samlats i en stor (496 sidor inbunden) coffee table-bok, tillsammans med en än större mängd nytt material av samtida svenska och internationella modefotografer, konstnärer och andra kreatörer. Boken lanseras 4 juni på Thielska Galleriet som under sommaren visar delar av det fotografiska materialet i utställningen Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri. Boken fungerar även som ”utbyggd katalog” för utställningen.

Läs mer

Munch! — Nietzsche, Thiel och Nordens störste konstnär

9 februari 2013 – 12 maj 2013

För att fira 150-årsjubileet av Edvard Munchs födelse gör vi på Thielska Galleriet den största satsningen i museets historia med en utställning med måleri och grafik av Munch. I utställningen visas ett tjugotal oljemålningar samt 95 blad ur Munchs grafiska produktion. Med anledning utställningen har Thielska Galleriet lånat in verk från flera samlingar. Dessa bidrar, vid sidan om galleriets egen samling och den utställda grafiken, till att skapa en översikt över Munchs motivkrets från 1890-talet fram till 1916.

Läs mer

Araki/Zorn

21 december 2012 – 3 februari 2013

Nobuyoshi Araki är en av världens mest uppmärksammade fotografer. Han har kallats en japansk Mapplethorpe. I sina bilder, som ofta ligger i gränslandet mellan det dokumentära och iscensatta, skildras ofta avklädda kvinnor och sociala tabun. Den kvinnliga kroppen har sedan årtusenden skildrats inom konsten. Kvinnor som objekt för den manliga blicken är ett ständigt aktuellt ämne att uppmärksamma, diskutera och ifrågasätta. Arakis bilder av kvinnor är mångbottnade, med uttryck från en tusenårig japansk tradition med dess gamla kultur och roller kring manligt och kvinnligt. Kvinnans blick är ofta riktad stint mot betraktaren med starka erotiska undertoner. I andra bilder finns en mer strikt, närmast återhållsam erotik som förstärks av klädkoder och attribut. Bondage är ett fenomen som består av såväl estetik som sexualitet och som har månghundraåriga rötter i den japanska traditionen. I Arakis bildvärld skildras också Tokyo, vardagliga miljöer och en svunnen tid med dess invånare och seder. Men också det nya Tokyo med dess extremurbana livsstil.

Läs mer

Meta Isæus-Berlin – Smygkuvning

7 december 2012 – 20 januari 2013

I Meta Isæus-Berlins installationer finns en estetisk skärpa där platsen för berättelsen utgår från idén om hemmet. I sina verk använder hon scenstrukturer som ett visuellt ramverk. Välbekanta miljöer får en drömsk ton där tingen och materialen har betydelse och berättar om sig själva. Tid och minne, dröm och verklighet vävs samman.

Läs mer

Sophie Tottie – En linjes försvarstal / The Complaints of a Line

19 oktober 2012 – 9 december 2012 (förlängd)

DSC_4840

DSC_4841

Förmågan att avläsa abstrakta framställningar knyter an till en realitet som inte har till syfte att framställa en föreställande bild men som likväl beskriver en existerande verklighet. Geologiska teckningar har exempelvis alltsedan 1700-talet på ett bokstavligen djuplodande sätt förändrat synen på linjen, markeringen och deras uttrycksfullhet. Trots ett på förhand bestämt koncept och ett strikt utförande av idén uppkommer i Totties teckningar en bild där idé, utförande, material och storlek faller samman i ett uttryck – ett uttryck som är lika abstrakt som sedimenten i en jordmassa men som genom processen hela tiden förskjuts utom räckhåll för det planerade.

Läs mer

Cecilia Ömalm Krajcikova – Nocturne I/ Denderah

19 oktober 2012 – 2 december 2012

Ett undersökande av historiska och arkitektoniska fragment. En planlösning från ett flera tusen år gammalt egyptiskt tempel med dolda gravkammare, heliga rum med rituella betydelser. På en yta av närmare 500 m2 skär ett intensivt blågrönt ljus genom markens kuperade terräng. Skoningslöst tecknar den sin historia utan hänsyn till det nutida. När mörkret faller aktiveras verket och konturerna av rum och kammare framträder och öppnar upp för besökaren att stiga in i en fiktiv ljusteckning.

Obs, verket framträder helt endast vid skymning. Parken hålls öppen tisdag – söndag fram till 21.00 under utställningstiden.

Läs mer

Peter Frie – Hågkomst | Reminiscence

16 juni 2012 – 1 oktober 2012

Konstnären Peter Frie arbetar i en av de allra äldsta traditionerna med olja på duk. Han upprepar sina motiv gång på gång och med mycket små variationer i oändliga serier. Vidsträckta, tidlösa landskap, tysta målningar som bär en melankolisk underton – ett slags besatthet som relaterar på sitt alldeles egna sätt till de drömmarnas scenografi som pensel-skriften skickligt skildrar på sitt underlag.