Öppnar snart: CARL JOHAN DE GEER – Den stora missuppfattningen Kopia

Pressvisning fredag 15 oktober, kl 9:30
Introduktion av curator Brita Täljedal, i närvaro av konstnären. Efter pressvisningen bjuder muséet på kaffe och kaka i Café Monika Ahlberg. Föranmälan: kommunikation@thielskagalleriet.se Vänligen ange uppdragsgivare: namn på tidning, radio eller TV.

CARL JOHAN DE GEER
Den stora missuppfattningen
16 oktober 2021 — 6 mars 2022

Carl Johan De Geer (f. 1938) började producera stormönstrade fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer i början av 60-talet. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

Sedan debuten i början av 1960-talet har Carl Johan De Geer  varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Det var dock textilformgivare han från början hade tänkt bli.

Den stora missuppfattningen presenterar Carl Johan De Geers textila arbeten. Tyger, mönsterskisser, provtryck, installationer och fotografier från tidigt 60-tal till början av 2000-talet visas tillsammans med flera filmer där konstnären berättar om sin inspiration och produktion. I början av 70-talet formgav Carl Johan De Geer tygmönstret Boberg med nationalromantisk dekor i form av ekorrar och solfjädersformade knippen av tallbarr. Mönstret var en  hyllning till Ferdinand Boberg (1860–1946), arkitekten bakom bland annat Thielska Galleriet, som uppfördes 1904–1907.

Utställningen är producerad av Bildmuseet, Umeå universitet, i samarbete med konstnären. Den har tidigare visats på Bildmuseet 12 april – 15 september 2019 och samt på Kulturen i Lund 4 april – 30 augusti 2020.

BILDER OCH TEXT
Högupplösta bilder liksom en text om utställningen kommer att finnas nedladdningsbara på på press-sidan i anslutning till pressvisningen 15 oktober.

Carl Johan De Geer framför tygmönstret Boberg, skapat i början av 70-talet. Foto: Carl Johan De Geer