Japanintresset – historiskt och fram till idag. Föreläsning av Marita Lindqvist och Petra Holmberg

Är du en av de som dras till den japanska kulturen? Då är du en i raden sedan sent 1500-tal. Välkommen till en brett upplagd kulturhistorisk föreläsning som landar i vår tids populärkultur. 

Författaren Marita Lindqvist och intendent Petra Holmberg berättar om de moderiktiga männen i 1600-talets Holland som klädde sig i kimono. Vi får höra om den franska drottningen Marie-Antoinette som samlade japanska lackföremål. Den västerländska vurmen för det japanska under förra sekelskiftet kom att kallas japonism och Carl och Karin Larsson var bara några av de svenska kulturpersonligheter som inspirerades av och samlade japanskt. Redan på 1910-talet kunde svenskar också börja träna jujutsu.

Under 1900-talet arbetade populärkulturen med bilden av "det japanska" som en skrämmande framtidsvision av ett dystert och modernt samhälle, men var står vi idag? Frågan är om Yohio (2:a i Melodifestivalen 2013) med sin tolkning av japansk så kallad visual kei-stil gjorde japansk populärkultur så bred att den förlorade sin exklusivitet. Idag är sushi favoritmaten för många, Hello Kitty Pókemon är vardagsmat och cosplay-SM (att klä sig som en karaktär från medier som manga, anime och TV-serier) visas på TV.

Duettföreläsningen är en del av programverksamheten kring Thielska Galleriets pågående utställning När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920.

Föreläsningen är gratis, men ordinarie museientré gäller.
Varmt välkommen


Marita Lindqvist, är journalist och författare. År 2004 gav hon ut boken Kawaii, om den japanska idolhysterien och idolagenturen Johnny & Associates. Hon har också gjort dokumentärfilmen Tokyo Superstars, som sändes på SVT 2007. Marita Lindqvist har själv skrikit sig hes och svimmat på konserter i Tokyo samt köat till handskakningsceremonier tillsammans med 150 000 andra gråtande fans.

Petra Holmberg är intendent på Östasiatiska museet sedan 2002. Hon är en av initiativtagarna till universitetskursen Kläder och utseende i japansk kultur och undervisar i japansk visuell kultur vid Uppsala universitet.

Ida Trotzig (1864-1943) med dottern Inez som undervisar om japanskt tedrickande.