Axel Törneman. Bohemliv och modernitet
6 februari 2021 — 6 juni 2021

Axel Törneman, Nattcaféet, 1906, Thielska Galleriet

Dramatiska kompositioner och motiv i skarpa färger utmärker Axel Törnemans (1880-1925) konstnärskap. Vid debuten var hans måleri fyllt av sekelskiftets tidsanda och ansågs företräda ett nytt årtionde. Under en kort tid var Törneman portalfigur för det moderna i svensk konsthistoria. Samtidigt förblev han en missförstådd bohem som ofta gick sina egna vägar.

Axel Törnemans konstnärliga genombrott ägde rum i Paris där han tidigt drogs in i bohemlivet. 1907 väckte hans färgsprakande målning Nattcafé sensation i Sverige. Motivets elektriska ljus och människornas absintbeslöjade blickar associerades med såväl modernitet som dekadens. Törneman fick sitt första erkännande när Ernest Thiel köpte Nattcafé. Idag har Thielska Galleriet en av de största Törnemansamlingarna i Sverige.

Utställningen ger en bred bild av ett svårfångat och motsägelsefullt konstnärskap som till stora delar hamnat i skymundan. Från de tidiga målningarna i Frankrike, via den omfattande produktionen för bokomslag och karikatyrer till de stora målningarna med motiv som blandar undergroundvärld, sällskapsliv och mytologi. Med sina 78 verk är detta den mest omfattande presentationen av Axel Törneman som ägt rum på femtio år.

Utställningskurator är Adam Korpskog, fil. mag i konstvetenskap och museiassistent vid Thielska Galleriet.

Utställningen visas dels på entréplan i salarna som tidigare rymde familjen Thiels sovrum, dels i Salongen och Munchsalen en trappa upp. I samband med utställningen produceras en katalog med en essä av Adam Korpskog och stöd av Kungl. Patriotiska Sällskapet.

Presskontakt

Sophie Allgårdh
Intendent
Program | Press | Kommunikation
070–845 60 87
sophie.allgardh@thielskagalleriet.se

Cecilia Rainer
Museiassistent
Administration| Digital kommunikation
073-973 36 51
cecilia.rainer@thielskagalleriet.se

Axel Törneman, Självporträtt, 1922, Thielska Galleriet

Axel Törneman, Porträtt av konstnärens hustru, 1908, Thielska Galleriet

Axel Törneman, Porträtt av Gudrun, 1904. Bokförlaget Stolpe/Foto Bengt Wanselius

Axel Törneman, Fågel blå, 1916. Foto: Patric Evinger/Åmells konsthandel

Axel Törneman, Porträtt av Carin Östberg, 1916, Thielska Galleriet

Axel Törneman, Porträtt av Signe Henschen, 1924, Thielska Galleriet